Nahlasovanie zodpovednej osoby v oblasti ochrany osobných údajov

Verzia pre tlačVerzia pre tlačPDF verziaPDF verzia

Dňa 25.05.2018 sa začne uplatňovať nová legislatívna v oblasti ochrany osobných údajov – Nariadenie (EÚ) 2016/679 a zákon č. 18/2018 Z. z. Čl. 37 nariadenia a § 44 zákona upravujú podmienky, kedy sú prevádzkovatelia a sprostredkovatelia povinní určiť zodpovednú osobu. Prevádzkovateľ a sprostredkovateľ je povinný podľa čl. 37 ods. 7 nariadenia a § 44 ods. 8 zákona oznámiť úradu kontaktné údaje určenej zodpovednej osoby. Nakoľko zodpovedná osoba podľa čl. 39 ods. 1 písm. e) nariadenia a § 46 ods. 1 písm. e) zákona plní úlohy kontaktného miesta pre úrad, je prevádzkovateľ a sprostredkovateľ povinný oznámiť úradu aj identifikačné údaje zodpovednej osoby (napríklad kontakt na prevádzkovateľa a sprostredkovateľa alebo meno a priezvisko zodpovednej osoby), a to za účelom riadneho plnenia úloh úradu, aby mohol vhodne a personalizovane zodpovednú osobu oslovovať a kontaktovať, keď s ňou bude komunikovať. Úrad takto získané osobné údaje využíva a bude využívať výlučne na účely kontaktovania zodpovednej osoby pri komunikácii s ňou.

 

Vyššie uvedené platí aj pre prevádzkovateľa a sprostredkovateľa, ktorí si zodpovednú osobu, určili alebo určia dobrovoľne.

 

Uvedené povinnosti si prevádzkovatelia a sprostredkovatelia voči úradu splnia prostredníctvom:

a) on-line vytvoreného formuláru: https://dataprotection.gov.sk/uoou/zo/register-zo 

b) písomne https://dataprotection.gov.sk/ZOformular.pdf poštou na adresu:

Úrad na ochranu osobných údajov Slovenskej rebubliky

Hraničná 12, 820 07 Bratislava 

c) osobne v podateľni úradu: 

V pracovných dňoch od 9.00 - 12.00 hod.

 

Plná verzia stránky
2019 Úrad na ochranu osobných údajov Slovenskej republiky