Tlačová správa pri príležitosti dňa ochrany osobných údajov

Verzia pre tlačVerzia pre tlač

Pozvánka DOD 2017Dohovor Rady Európy o ochrane jednotlivcov pri automatizovanom spracúvaní osobných údajov, známy pod názvom Dohovor 108, sa považuje za základný kameň vzťahujúci sa na súkromný život a ochranu osobných údajov v Európe. Podpísaný bol 28. januára 1981 v Štrasburgu. Deň jeho podpisu, 28. január, je Dňom ochrany osobných údajov, ktorý je výbornou príležitosťou pre nás všetkých sa zamyslieť nad ochranou svojho súkromia a osobných dát.

 

V súčasnosti ochrana osobných údajov prechádza v Európskej únii zásadnou zmenou, ktorá vyvrcholí budúci rok v máji, odkedy sa začne v praxi uplatňovať Všeobecné nariadenie o ochrane osobných údajov (General Data Protection Regulation/GDPR). Nariadenie bude platné v celej Európskej únii, úprava ochrany osobných údajov bude jednotná, až na niektoré čiastkové úpravy členských štátov, ktoré Nariadenie umožňuje v národnej legislatíve členskému štátu uskutočniť. Pri tejto príležitosti sme na webovom sídle úradu vytvorili novú záložku Nariadenie, v rámci ktorej bude úrad zverejňovať informácie a príručky týkajúce sa nariadenia a prípravy na príchod novej legislatívy v oblasti ochrany osobných údajov.

 

Úrad na ochranu osobných údajov pri príležitosti Dňa ochrany osobných údajov sa opäť rozhodol, že umožní ľuďom, aby sa mohli prísť poradiť v problematike ochrany osobných údajov. Nakoľko Deň ochrany osobných údajov pripadne kalendárne na sobotu, tak zamestnanci úradu budú poskytovať právne poradenstvo v piatok, 27. januára v priestoroch úradu v čase od 9.00 hod do 13.00 hod.

 

V minulom roku boli top témami poradenstva: kamerové systémy, ochrana osobných údajov pri spracúvaní úradných dokladov, povinnosti prevádzkovateľov pri zabezpečení dostatočnej ochrany nimi spracúvaných osobných údajov (bezpečnostný projekt a bezpečnostné opatrenia) a riešenie konkrétnych situácií ľudí v kontexte možnosti podať na úrad návrh na začatie konania o ochrane osobných údajov.

 

Na úrade veríme, že takáto poradenská činnosť je dôležitá a nápomocná, preto v tomto trende budeme pokračovať aj tento rok. Ľudí pozývame, aby využili ponúkanú príležitosť, prišli, poradili sa a mali možnosť sa oboznámiť ako chrániť svoje osobné údaje ešte lepšie.


POZVÁNKA