„Tvrdý“ Brexit a ochrana osobných údajov

14.02.2019 - 08:15

Vzhľadom na vývoj Brexitu v poslednom období, EDPB na februárovom plenárnom zasadnutí prijal usmernenia pre subjekty k prenosom osobných údajov v prípade „tvrdého“ Brexitu (Information note on data transfers under the GDPR in the event of a no-deal Brexit).

Rozhodnutie o primeranosti pre Japonsko

14.02.2019 - 08:15

Dňa 23. januára 2019 prijala Európska komisia rozhodnutie o primeranosti pre Japonsko (a prílohy) na základe čl. 45 všeobecného nariadenia o ochrane osobných údajov. Ide o prvé rozhodnutie o primeranosti podľa všeobecného nariadenia o ochrane osobných údajov. Rozhodnutie sa vzťahuje len na prenos osobných údajov v rámci súkromného sektora, ktorý je regulovaný japonským zákonom o ochrane osobných údajov (The Act on the Protection of Personal Information). Zároveň prijalo Japonsko rozhodnutie o primeranosti pre EÚ/EHP.

Metodika súladu spracúvania osobných údajov v prostredí škôl

31.01.2019 - 08:30

Na základe veľkého záujmu a potreby spresniť niektoré spracovateľské operácie s osobnými údajmi v prostredí škôl úrad zverejnil v časti Metodiky úradu samostatnú metodiku zameranú  na prostredie škôl, ktorá ponúka mnoho užitočných informácií, ktoré by mali spracúvanie osobných údajov  školami spresniť a zjednotiť.

Slovenčina

Dôležitý oznam, upozornenie na nepravdivú ponuku „certifikátu GDPR údajne schváleného úradom“

18.01.2019 - 14:00

Dávame do pozornosti, že spoločnosť www.safedata.sk ponúka „certifikát GDPR za 149 Eur schválený úradom pre účely kontroly úplne zadarmo“. Dovoľujeme si vás upozorniť, že úrad tento, alebo akýkoľvek iný certifikát neschválil, nepotvrdil ani inak neverifikoval, nakoľko schvaľovanie certifikátov toho času ešte vôbec nevykonáva. V prípade, ak takýto certifikát už máte, odporúčame Vám obrátiť sa na Slovenskú obchodnú inšpekciu.

Slovenčina
 

28. január 2018 Deň ochrany osobných údajov

11.01.2018 - 12:25


Pri príležitosti Dňa ochrany osobných údajov, ktorý si pripomenieme 28. januára 2018,  Vás pozývame do priestorov Úradu na Deň otvorených dverí, počas ktorého sa budete môcť informovať a poradiť o ochrane osobných údajov. Vzhľadom na to, že Deň ochrany osobných údajov padne na nedeľu, Vás do priestorov úradu pozývame dňa 26. januára 2018, v piatok,  a to v čase od 09.00 do 14.00 hod. Tešíme sa na Vás!

Slovenčina

Prezident Slovenskej republiky, Andrej Kiska podpísal nový zákon o ochrane osobných údajov.

20.12.2017 - 13:54

Dňa 19.12.2017 podpísal prezident Slovenskej republiky, pán Andrej Kiska zákon o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov, ktorý nadobudne účinnosť dňa 25.5.2018 a zruší zákon č. 122/2013 Z. z. o ochrane osobných údajov. Je snahou úradu, aby bol zákon čo najskôr zverejnený v Zbierke zákonov SR a tým mu začala plynúť legisvakačná doba, aby sa s ním mohla oboznámiť široká verejnosť. Schválené znenie zákona je možné pozrieť si na stránke Národnej rady SR.

Slovenčina

Zástupcovia z Personal Information Protection Commission of Japan navštívili úrad

20.12.2017 - 13:52

Začiatkom decembra sa v priestoroch Úradu na ochranu osobných údajov SR uskutočnilo stretnutie so zástupcami Personal Information Protection Commission of Japan (voľný preklad: Komisia pre ochranu osobných údajov Japonska; ďalej len „komisia“), ktorú reprezentovali pán Shintaro Kobayashi a pán Yasuhei Minamishima.
 
Zástupcov privítala pani podpredsedníčka úradu JUDr. Anna Vitteková. Stretnutia so zástupcami sa zúčastnili riaditeľka odboru právnych služieb a medzinárodných vzťahov pani JUDr. Daniela Palkovičová, vrchná inšpektorka úradu pani Mgr. Tatiana Valentová a riaditeľ odboru správnych konaní a osobitných registrácií JUDr. Juraj  Mičura.
 
Hlavným účelom stretnutia bolo informovať zástupcov o činnosti a aktivitách úradu a poskytnúť im informácie o postupoch v rámci konania a kontroly vykonávaných úradom, nakoľko komisia zriadená v januári 2016 je oprávnená vykonávať kontrolné právomoci nad podnikateľskými subjektmi v súkromnom sektore v Japonsku. Dozor nad ochranou osobných údajov bol doetarz v Japonsku rozdelený a vedený 16 príslušnými ministerstvami, ale v súčasnosti je centralizovaný na komisiu spolu s úplným presadzovaním zmeneného a doplneného zákona o ochrane osobných údajov z mája tohto roku.

 

 

Slovenčina

Usmernenia (príručky) k nariadeniu v slovenčine

06.11.2017 - 07:10

Pracovná skupina 29 zverejnila niektoré usmernenia, príručky k nariadeniu už aj v slovenskom jazyku, pozrieť si ich môžete na tejto stránke http://ec.europa.eu/newsroom/just/item-detail.cfm?item_id=50083.

Konkrétne v slovenčine sú dostupné: Usmernenie k právu na prenosnosť údajov, Usmernenie týkajúce sa zodpovedných osôb – oficiálny preklad,  Usmernenie k určeniu vedúceho dozorného orgánu pre prevádzkovateľa alebo sprostredkovateľa.  Na stránke samozrejme nájdete aj iné usmernenia, dostupné zatiaľ v anglickom jazyku.

 

Slovenčina

„Prečo nariadenie?“

06.11.2017 - 07:01

Dátum uplatňovania nariadenia sa blíži (25.5.2018), je preto potrebné, aby ste vedeli, čo nariadenie prinesie a prečo bolo potrebné, aby sa právny rámec ochrany osobných údajov zmenil. Európska komisia zverejnila niekoľko krátkych plagátikov, v ktorých jednoducho a stručne popisuje základné aspekty nariadenia a zmien, ktoré prinesie spolu s odôvodnením. Môžete ich v slovenskom jazyku nájsť na nasledujúcej stránke http://ec.europa.eu/newsroom/just/item-detail.cfm?item_id=52404, alebo si ch pozrieť priamo aj po prekliku v PDF formáte na stránke úradu.

 

 

Slovenčina

Predsedníčka Úradu na ochranu osobných údajov SR sa zúčastnila stretnutia dozorných orgánov z krajín Vyšehradskej štvorky

13.10.2017 - 11:12

V dňoch 09. a 10. 2017 sa predsedníčka Úradu na ochranu osobných údajov Slovenskej republiky Soňa Pőtheová zúčastnila stretnutia so zástupcami maďarského a poľského dozorného orgánu pre oblasť ochrany osobných údajov, ktoré sa uskutočnilo vo Vyšehrade, Maďarsko. Predmetom stretnutia bolo rozvíjanie spolupráce pri aplikácii všeobecného nariadenia o ochrane osobných údajov (ďalej len „GDPR“).

Slovenčina

Zástupkyňa Úradu na ochranu osobných údajov SR sa zúčastnila konferencie v Prahe, zameranej na aktuálne riešenie a praktické dopady novej právnej úpravy v oblasti ochrany osobných údajov

11.10.2017 - 10:21

Dňa 03. októbra 2017 sa zástupkyňa Úradu na ochranu osobných údajov Slovenskej republiky Tatiana Valentová, vrchná inšpektorka úradu, zúčastnila konferencie „IT medzi paragrafy 2017“ v Prahe. Konferencia bola zameraná na praktické dopady a aplikačné problémy v súvislosti s novou právnou úpravou v oblasti ochrany osobných údajov.

Tatiana Valentová, spolu s ďalšími odborníkmi na túto problematiku v Českej republike, ako jediný zástupca dozorného orgánu, diskutovali o aplikačných problémoch, dopadoch na prevádzkovateľov z podnikateľského prostredia a hľadali konkrétne riešenia a odpovede na otázky verejnosti.

V rámci prezentácií a následnej panelovej diskusie odzneli aj informácie o pripravovanom novom zákone o ochrane osobných údajov v Slovenskej republike. Odborná verejnosť vyzdvihla prístup Slovenskej republiky k návrhu zákona aj v rámci komparácie s inými členskými štátmi.

 

 

Slovenčina

Správa o stave ochrany osobných údajov za roky 2015 a 2016

12.09.2017 - 08:38

Úradu zo zákona o ochrane osobných údajov vyplýva povinnosť pravidelne informovať Národnú radu Slovenskej republiky, teda aj verejnosť, o stave ochrany osobných údajov. Správa o stave ochrany osobných údajov za roky 2015 a 2016 bola predmetom prerokovania vo Výbore Národnej rady Slovenskej republiky pre ľudské práva a národnostné menšiny. Gestorský výbor Výboru Národnej rady Slovenskej republiky odporučil uznesením Správu o stave ochrany osobných údajov za roky 2015 a 2016 Národnej rade Slovenskej republiky vziať na vedomie. Dňa 7.9.2017 predniesla predsedníčka Úradu, pani Soňa Pőtheová Správu o stave ochrany osobných údajov za roky 2015 a 2016 v pléne Národnej rady Slovenskej republiky, ktoré ju dňa 11.9.2017 schválilo.“.

 

Slovenčina

Prenos do USA

11.09.2017 - 11:44

Úrad na ochranu osobných údajov Slovenskej republiky zverejnil formuláre k podaniu sťažnosti týkajúcej sa spracúvania osobných údajov spoločnosťami zapísanými v Štíte na ochranu osobných údajov medzi Európskou úniou a USA (Privacy Shield) a formulár žiadosti ohľadne prístupu spravodajských služieb USA k osobným údajom, ktoré preveruje ombudsman pre štít na ochranu osobných údajov.

Bližšie informácie

 

 

Slovenčina

Informácia k žiadostiam o osobné konzultácie so zamestnancami úradu

07.07.2017 - 12:19

Vzhľadom na letné mesiace a čas dovoleniek a tiež s ohľadom na prebiehajúci legislatívny proces k návrhu nového zákona o ochrane osobných údajov záujemcov o osobné konzultácie žiadame o trpezlivosť pri vybavovaní ich žiadostí, najmä pokiaľ ide o stanovenie termínu osobnej konzultácie. Za Vaše porozumenie ďakujeme!

 

Slovenčina

Stránky

Plná verzia stránky
2019 Úrad na ochranu osobných údajov Slovenskej republiky