„Tvrdý“ Brexit a ochrana osobných údajov

14.02.2019 - 08:15

Vzhľadom na vývoj Brexitu v poslednom období, EDPB na februárovom plenárnom zasadnutí prijal usmernenia pre subjekty k prenosom osobných údajov v prípade „tvrdého“ Brexitu (Information note on data transfers under the GDPR in the event of a no-deal Brexit).

Rozhodnutie o primeranosti pre Japonsko

14.02.2019 - 08:15

Dňa 23. januára 2019 prijala Európska komisia rozhodnutie o primeranosti pre Japonsko (a prílohy) na základe čl. 45 všeobecného nariadenia o ochrane osobných údajov. Ide o prvé rozhodnutie o primeranosti podľa všeobecného nariadenia o ochrane osobných údajov. Rozhodnutie sa vzťahuje len na prenos osobných údajov v rámci súkromného sektora, ktorý je regulovaný japonským zákonom o ochrane osobných údajov (The Act on the Protection of Personal Information). Zároveň prijalo Japonsko rozhodnutie o primeranosti pre EÚ/EHP.

Metodika súladu spracúvania osobných údajov v prostredí škôl

31.01.2019 - 08:30

Na základe veľkého záujmu a potreby spresniť niektoré spracovateľské operácie s osobnými údajmi v prostredí škôl úrad zverejnil v časti Metodiky úradu samostatnú metodiku zameranú  na prostredie škôl, ktorá ponúka mnoho užitočných informácií, ktoré by mali spracúvanie osobných údajov  školami spresniť a zjednotiť.

Slovenčina

Dôležitý oznam, upozornenie na nepravdivú ponuku „certifikátu GDPR údajne schváleného úradom“

18.01.2019 - 14:00

Dávame do pozornosti, že spoločnosť www.safedata.sk ponúka „certifikát GDPR za 149 Eur schválený úradom pre účely kontroly úplne zadarmo“. Dovoľujeme si vás upozorniť, že úrad tento, alebo akýkoľvek iný certifikát neschválil, nepotvrdil ani inak neverifikoval, nakoľko schvaľovanie certifikátov toho času ešte vôbec nevykonáva. V prípade, ak takýto certifikát už máte, odporúčame Vám obrátiť sa na Slovenskú obchodnú inšpekciu.

Slovenčina
 

Tlačová správa k pokutám v navrhovanom zákone o ochrane osobných údajov – reakcia na vyjadrenia Jozefa Mihála (Ďalší zákon na likvidáciu zamestnávateľov: 20 – miliónová pokuta za chybičku)

19.06.2017 - 17:14

19.06.2017
Navrhované znenie zákona o ochrane osobných údajov, toho času v medzirezortnom pripomienkovom konaní, pokiaľ ide o výšku pokút reflektuje na článok 83 ods. 2 nariadenia. Zdôrazňujeme, že úrad pri ukladaní pokút podľa § 111 ods. 1 navrhovaného znenia zákona o ochrane osobných údajov bude musieť, tak ako aj podľa terajšieho zákona o ochrane osobných údajov, vždy zohľadniť pri ukladaní správnej pokuty a rozhodovaní o jej výške všetky relevantné skutočnosti, ako napríklad povahu konkrétneho porušenia, zodpovednosť (prevádzkovateľa, sprostredkovateľa, či iného subjektu) a súčinnosť týchto subjektov poskytnutú úradu.

Slovenčina

Medzirezortné pripomienkové konanie k návrhu nového zákona o ochrane osobných údajov

15.06.2017 - 13:12

Úrad, ako predkladateľ návrhu nového zákona o ochrane osobných údajov dnes v rámci legislatívneho procesu zahájil k návrhu zákona medzirezortné pripomienkové konanie. Všetky materiály je možné si pozrieť na Portáli Slov – lex.sk; číslo legislatívneho procesu je LP/2017/453. Pripomienky k návrhu zákona je potrebné zasielať prostredníctvom Portálu Slov – lex.sk elektronicky.

 

 

Slovenčina

Možnosť dohodnúť si osobnú konzultáciu so zamestnancami úradu – postup

05.06.2017 - 12:50

Vzhľadom na zvýšený záujem o osobné konzultovanie problematiky ochrany osobných údajov so zamestnancami úradu v priestoroch úradu si Vás dovoľujeme požiadať o dodržanie ďalej uvedených krokov:

 

  1. Nakoľko problematika ochrany osobných údajov je komplexná oblasť je potrebné si osobnú konzultáciu vopred dohodnúť, a to formou jasne a stručne formulovaného e-mailu (uvedený: predmet konzultácie, názor konzultujúceho ak ho má vytvorený na základe dostupných informácií, uvedenie iných potrebných informácií nevyhnutných ku konzultácii) zaslaného na adresu statny.dozor@pdp.gov.sk.
  2. V elektronickej správe je potrebné  tiež navrhnúť aspoň niekoľko termínov, kedy by ste sa mohli do úradu dostaviť a uviesť počet osôb, ktoré sa konzultácie z Vašej strany majú zúčastniť (kapacitné možnosti).
  3. Do predmetu správy prosím uveďte „Žiadosť o osobnú konzultáciu“.

 

Vopred nedohodnuté konzultácie má úrad právo odmietnuť, nakoľko nie vždy je možné zabezpečiť ad hoc zamestnancov v čase, kedy sa stránka na úrad dostaví neohlásene.

 
Za porozumenie ďakujeme!

 

 

Slovenčina

Zástupkyne Úradu na ochranu osobných údajov SR sa zúčastnili medzinárodnej konferencie zameranej na kybernetickú bezpečnosť

07.04.2017 - 16:52

Qubit conference

 

V dňoch 5. a 6. apríla 2017 sa zástupkyne Úradu na ochranu osobných údajov Slovenskej republiky Tatiana Valentová, vrchná inšpektorka a Irena Hudecová, inšpektorka úradu, zúčastnili medzinárodnej konferencie „QuBit konference 2017“ v Prahe. Konferencia bola zameraná na oblasť kybernetickej bezpečnosti.

 

Tatiana Valentová sa spolu s odborníkmi na kybernetickú bezpečnosť v Českej republike v rámci debaty pri okrúhlom stole venovali téme: „Implementácia zákonov do podnikateľského prostredia“. Irena Hudecová sa zúčastnila panelovej diskusie na tému „GDPR mení pravidlá ochrany osobných údajov – výzvy pre biznis aj ľudí“.

 

Úrad oceňuje priestor, ktorý ponúkla táto konferencia pre vzájomnú výmenu informácií s odbornou verejnosťou. Ten je dôležitý z hľadiska dôslednej prípravy a vytvorenia podmienok pre jednoduchšiu adaptáciu subjektov na nové pravidlá ochrany osobných údajov.

 

 

 

Slovenčina

Tlačová správa - Pracovné stretnutie predsedníčky Úradu na ochranu osobných údajov SR s predsedníčku Ústavného súdu SR Ivettou Macejkovou

13.02.2017 - 17:35

pondelok, 13. februára 2017, Úrad na ochranu osobných údajov SR, Bratislava

 

V pondelok 13 . februára 2017 privítala predsedníčka Úradu na ochranu osobných údajov Slovenskej republiky Soňa Pőtheová na pôde úradu predsedníčku Ústavného súdu Slovenskej republiky Ivettu Macejkovú.

 

Predsedníčka Ústavného súdu SR sa stretla s v rámci neformálnej časti stretnutia s riaditeľkou odboru právnych služieb a medzinárodných vzťahov, riaditeľkou kancelárie úradu a s riaditeľom odboru správnych konaní a osobitných registrácií. Témou ich spoločného rozhovoru bola dôležitosť ochrany osobných údajov, a to tak v bežnom živote, ako aj v činnosti orgánov verejnej moci. Pani predsedníčka Ústavného súdu SR zdôraznila dôležitosť úradu a význam oblasti, ktorej sa v rámci svojej činnosti venuje.

 

Spoločne sa obe pani predsedníčky dohodli na spolupráci medzi Úradom na ochranu osobných údajov SR a Ústavným súdom SR, konkrétne na forme vzdelávania zamestnancov Ústavného súdu SR v oblasti ochrany osobných údajov. Predmetom spoločného rozhovoru bola tiež problematika anonymizácie a ochrany osobných údajov pri zverejňovaní súdnych rozhodnutí.

 

Slovenčina

Deň otvorených dverí úradu zožal úspech

30.01.2017 - 12:02

V piatok 27. januára sme pre Vás otvorili úrad pri príležitosti Dňa ochrany osobných údajov. Môžeme konštatovať, že o konzultácie zamestnancov úradu bol vysoký záujem. Ľudia uvítali možnosť priamo so zamestnancami prediskutovať problematiku ochrany osobných údajov, pobaviť sa otvorene o tom, ako je možné riešiť ich konkrétnu situáciu, či pomôcť právnymi radami, a to tak z pohľadu prevádzkovateľov, ako aj dotknutých osôb. Verejnosť prejavila veľmi dobré znalosti z oblasti ochrany osobných údajov a živo sa zaujímala aj o prichádzajúcu novú legislatívu – Nariadenie o ochrane osobných údajov/GDPR.

 

Ľudia sa pýtali na konkrétne ustanovenia z Nariadenia, ako sa ich dotknú, ako sa úrad pripravuje na novú legislatívu, čo bude jej obsahom; z hľadiska praktických otázok boli častými témami kamerové systémy, poradenstvo prevádzkovateľom pri zaistení bezpečnosti a ochrany nimi spracúvaných osobných údajov, povinnosti ohľadom osobitnej registrácie a oznámení. Ľudia sa tiež zaujímali, či spracúvanie ich osobných údajov, s ktorým sa stretli, bolo alebo nebolo v súlade so zákonom o ochrane osobných údajov.

 

Sme veľmi radi, že sa naša iniciatíva stretla s priazňou a záujmom, a že sme sa mohli aj takto aspoň raz za rok stretnúť aj osobne s Vami, ktorým bežne písomne odpovedáme na otázky. Radi by sme dali do pozornosti, že je možné sa pýtať alebo prípadné podnety aj osobne konzultovať na úrade, a to po dohode. Vaše otázky a žiadosti prosím adresujte písomne na adresu úradu alebo mailom na statny.dozor@pdp.gov.sk . Veríme, že takto o rok sa naša iniciatíva stretne s ešte širším ohlasom.

 

Ďakujeme za Vašu priazeň a návštevu!

 

Slovenčina

Tlačová správa pri príležitosti dňa ochrany osobných údajov

26.01.2017 - 09:05

Pozvánka DOD 2017Dohovor Rady Európy o ochrane jednotlivcov pri automatizovanom spracúvaní osobných údajov, známy pod názvom Dohovor 108, sa považuje za základný kameň vzťahujúci sa na súkromný život a ochranu osobných údajov v Európe. Podpísaný bol 28. januára 1981 v Štrasburgu. Deň jeho podpisu, 28. január, je Dňom ochrany osobných údajov, ktorý je výbornou príležitosťou pre nás všetkých sa zamyslieť nad ochranou svojho súkromia a osobných dát.

 

V súčasnosti ochrana osobných údajov prechádza v Európskej únii zásadnou zmenou, ktorá vyvrcholí budúci rok v máji, odkedy sa začne v praxi uplatňovať Všeobecné nariadenie o ochrane osobných údajov (General Data Protection Regulation/GDPR). Nariadenie bude platné v celej Európskej únii, úprava ochrany osobných údajov bude jednotná, až na niektoré čiastkové úpravy členských štátov, ktoré Nariadenie umožňuje v národnej legislatíve členskému štátu uskutočniť. Pri tejto príležitosti sme na webovom sídle úradu vytvorili novú záložku Nariadenie, v rámci ktorej bude úrad zverejňovať informácie a príručky týkajúce sa nariadenia a prípravy na príchod novej legislatívy v oblasti ochrany osobných údajov.

 

Úrad na ochranu osobných údajov pri príležitosti Dňa ochrany osobných údajov sa opäť rozhodol, že umožní ľuďom, aby sa mohli prísť poradiť v problematike ochrany osobných údajov. Nakoľko Deň ochrany osobných údajov pripadne kalendárne na sobotu, tak zamestnanci úradu budú poskytovať právne poradenstvo v piatok, 27. januára v priestoroch úradu v čase od 9.00 hod do 13.00 hod.

 

V minulom roku boli top témami poradenstva: kamerové systémy, ochrana osobných údajov pri spracúvaní úradných dokladov, povinnosti prevádzkovateľov pri zabezpečení dostatočnej ochrany nimi spracúvaných osobných údajov (bezpečnostný projekt a bezpečnostné opatrenia) a riešenie konkrétnych situácií ľudí v kontexte možnosti podať na úrad návrh na začatie konania o ochrane osobných údajov.

 

Na úrade veríme, že takáto poradenská činnosť je dôležitá a nápomocná, preto v tomto trende budeme pokračovať aj tento rok. Ľudí pozývame, aby využili ponúkanú príležitosť, prišli, poradili sa a mali možnosť sa oboznámiť ako chrániť svoje osobné údaje ešte lepšie.


POZVÁNKA

Slovenčina

Nový zákon o ochrane osobných údajov - legislatívny proces

20.01.2017 - 10:07

Úrad na ochranu osobných údajov Slovenskej republiky zahájil legislatívny proces, ktorého výsledkom bude nový zákon o ochrane osobných údajov (ďalej len „zákon“) harmonizovaný so Všeobecným nariadením o ochrane osobných údajov a ktorého súčasťou bude aj časť, ktorou sa bude harmonizovať slovenský právny poriadok so Smernicou Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) 2016/680 z 27. apríla 2016 o ochrane fyzických osôb pri spracúvaní osobných údajov príslušnými orgánmi na účely predchádzania trestným činom, ich vyšetrovania, odhaľovania alebo stíhania alebo na účely výkonu trestných sankcií a o voľnom pohybe takýchto údajov a o zrušení rámcového rozhodnutia Rady 2008/977/SVV. Na portáli Slov – lex bola dňa 10. januára 2017 zverejnená Predbežná informácia (PI/2017/3) obsahujúca základné fakty o pripravovanom zákone (dôvody na jeho prijatie, základné ciele, zhodnotenie súčasného stavu v oblasti ochrany osobných údajov v SR, spôsob zapojenia verejnosti a predpokladaný termín začatia pripomienkového konania).

Zároveň zverejnením Predbežnej informácie na portáli Slov – lex úrad zahájil aj proces Konzultácií v zmysle Jednotnej metodiky na posudzovanie vybraných vplyvov . Predbežná informácia na portáli Slov-lex – čítať PI/2017/3

Slovenčina

Deň ochrany osobných údajov

13.01.2017 - 09:21

Pri príležitosti Dňa ochrany osobných údajov Vás pozývame na konzultácie, ktoré sa uskutočnia v piatok 27. januára 2017 v priestoroch úradu v čase od 09.00 hod do 13.00 hod. Tešíme sa na Vás!

 

Prečítať Pozvánku

 

Slovenčina

Nový zákon o ochrane osobných údajov

08.11.2016 - 14:09

Úrad na ochranu osobných údajov Slovenskej republiky zahájil legislatívny proces, ktorého výsledkom bude nový zákon o ochrane osobných údajov (ďalej len „zákon“) harmonizovaný so Všeobecným nariadením o ochrane osobných údajov. Na portáli Slov – lex bola dňa 7. novembra 2016 zverejnená Predbežná informácia obsahujúca základné fakty o pripravovanom zákone (dôvody na jeho prijatie, základné ciele, zhodnotenie súčasného stavu v oblasti ochrany osobných údajov v SR, spôsob zapojenia verejnosti a predpokladaný termín začatia pripomienkového konania).

 

Zároveň zverejnením Predbežnej informácie na portáli Slov – lex úrad zahájil aj proces Konzultácií v zmysle Jednotnej metodiky na posudzovanie vybraných vplyvov.

 

Predbežná informácia na Slov-lexe – čítať Predbežnú informáciu

Slovenčina

Stránky

Plná verzia stránky
2019 Úrad na ochranu osobných údajov Slovenskej republiky