„Tvrdý“ Brexit a ochrana osobných údajov

14.02.2019 - 08:15

Vzhľadom na vývoj Brexitu v poslednom období, EDPB na februárovom plenárnom zasadnutí prijal usmernenia pre subjekty k prenosom osobných údajov v prípade „tvrdého“ Brexitu (Information note on data transfers under the GDPR in the event of a no-deal Brexit).

Rozhodnutie o primeranosti pre Japonsko

14.02.2019 - 08:15

Dňa 23. januára 2019 prijala Európska komisia rozhodnutie o primeranosti pre Japonsko (a prílohy) na základe čl. 45 všeobecného nariadenia o ochrane osobných údajov. Ide o prvé rozhodnutie o primeranosti podľa všeobecného nariadenia o ochrane osobných údajov. Rozhodnutie sa vzťahuje len na prenos osobných údajov v rámci súkromného sektora, ktorý je regulovaný japonským zákonom o ochrane osobných údajov (The Act on the Protection of Personal Information). Zároveň prijalo Japonsko rozhodnutie o primeranosti pre EÚ/EHP.

Metodika súladu spracúvania osobných údajov v prostredí škôl

31.01.2019 - 08:30

Na základe veľkého záujmu a potreby spresniť niektoré spracovateľské operácie s osobnými údajmi v prostredí škôl úrad zverejnil v časti Metodiky úradu samostatnú metodiku zameranú  na prostredie škôl, ktorá ponúka mnoho užitočných informácií, ktoré by mali spracúvanie osobných údajov  školami spresniť a zjednotiť.

Slovenčina

Dôležitý oznam, upozornenie na nepravdivú ponuku „certifikátu GDPR údajne schváleného úradom“

18.01.2019 - 14:00

Dávame do pozornosti, že spoločnosť www.safedata.sk ponúka „certifikát GDPR za 149 Eur schválený úradom pre účely kontroly úplne zadarmo“. Dovoľujeme si vás upozorniť, že úrad tento, alebo akýkoľvek iný certifikát neschválil, nepotvrdil ani inak neverifikoval, nakoľko schvaľovanie certifikátov toho času ešte vôbec nevykonáva. V prípade, ak takýto certifikát už máte, odporúčame Vám obrátiť sa na Slovenskú obchodnú inšpekciu.

Slovenčina
 

Stretnutie predsedov Úradov na ochranu osobných údajov krajín Vyšehradsej štvorky a Rakúska

05.10.2016 - 15:23

Bratislava/Dunajská Streda, 5. októbra 2016

 

Úrad na ochranu osobných údajov SR organizuje v týchto dňoch stretnutie predsedov Úradov na ochranu osobných údajov krajín Vyšehradsej štvorky a Rakúska, ktoré sa uskutočňuje historicky po prvý raz. Práve predsedníctvo SR v Rade EÚ predstavuje jedinečnú príležitosť na stretnutie vedúcich predstaviteľov úradov na najvyššej úrovni.

 

Stretnutie bolo plánované aj v súvislosti so schválením dlho očakávaného európskeho nariadenia o ochrane osobných údajov v máji tohto roka. Za Európsku komisiu sa zúčastnila aj Karolina Mojzesowicz, vedúca sektora pre reformy ochrany osobných údajov: „V tomto dvojročnom období je potrebné prostredníctvom usmernení zabezpečiť plynulú aplikáciu nariadenia. Usmernenia nám umožnia spraviť z nariadenia, ktoré obsahuje všeobecné piliere ochrany osobných údajov živý nástroj.“

 

Predsedníčka Úradu na ochranu osobných údajov Slovenskej republiky Soňa Pőtheová zdôraznila, že „je nanajvýš dôležitý dialóg medzi členskými štátmi a ich jednotlivými úradmi na ochranu osobných údajov. Predovšetkým, keď budú krajiny Vyšehradskej skupiny fungovať ako jeden hlas, bude silnejší a bude ich viac počuť.“

Prijaté európske nariadenie vstúpi do platnosti v máji 2018 a jednotlivé členské štáty majú rok a pol na to, aby pripravili nové pravidlá ochrany osobných údajov.

Slovenčina

V súvislosti s informáciami poskytovanými v súčasnosti masovokomunikačnými prostriedkami ohľadne spracúvania osobných údajov na sociálnych sieťach, úrad uvádza nasledujúce stanovisko.

27.09.2016 - 12:58

 

Celoslovenská činnosť Úradu na ochranu osobných údajov Slovenskej republiky (ďalej „úrad“) je riadená zákonom č. 122/2013 Z. z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov, ako vyplýva zo zmien a doplnení vykonaných zákonom č. 84/2014 Z. z. (ďalej len „zákona č. 122/2013 Z. z.). Vo svojich ustanoveniach zákon č. 122/2013 Z. z. určuje svoju vecnú pôsobnosť, ako aj príslušnosť úradu vykonávať dozor nad ochranou osobných údajov.

 

Slovenčina

Príručka k Štítu na ochranu osobných údajov medzi EÚ a USA („Privacy Shield“)

26.09.2016 - 12:55

Dňa 21.09.2016 Európska komisia vydala príručku k Štítu na ochranu osobných údajov medzi EÚ a USA („Privacy Shield“).

 

 

Príručka je dostupná v slovenskom jazyku :

Úplné znenie v slovenskom jazyku

 

 

Zoznam organizácií zapojených do Privacy Shieldu je dostupný na webovom sídle ministerstva obchodu

https://www.privacyshield.gov/welcome

Slovenčina

Projekt Narodení pre výhru o kyberšikanovaní sa rozbehol medzi 10000 mladých ľudí.

20.09.2016 - 08:34

Bratislava, 13. september, 2016 Občianske združenie eSlovensko odštartovalo 13. septembra v Bratislave sériu interaktívnych prednášok s audiovizuálnymi a hudobnými prvkami na tému kyberšikanovanie pod názvom Narodení pre výhru - Aless a kyberšikanovanie.sk. Nasledujúcimi zastávkami budú Šaľa, Čadca, Žiar nad Hronom a ďalšie mestá na Slovensku . Projekt reaguje na prieskum, podľa ktorého by až 90 percent učiteľov privítalo viac informácií o kyberšikanovaní. Šikanovanie sa radí medzi najzávažnejšie ohrozenia mládeže na Slovensku.

Slovenčina

Vyhodnotenie súťaže o najlepšiu esej na tému „Čo sa stane s fotografiou na sociálnej sieti“

26.08.2016 - 13:19

Predsedníčka úradu v zmysle Súťažných podmienok autorskej súťaže o najlepšiu esej na tému „Čo sa stane s fotografiou na sociálnej sieti“ vytvorila komisiu, ktorá hodnotila súťažné práce. Na základe rozhodnutia komisie sa víťaznou prácou stala esej Simony Ďuriníkovej, študentky Obchodnej akadémie sídliacej na Veľkej okružnej v Žiline.

 

V poradí ďalšími úspešnými prácami a náhradníkmi v zmysle Súťažných podmienok sa stali eseje týchto študentov - autorov:

Alžbety Ťažkej

Kataríny Kucharovej

Lindy Šťastnej

Matúša Benka a

Paulíny Puaknerovej.

 

Víťazke aj ostatným úspešným účastníkom autorskej súťaže srdečne gratulujeme!

Práce spolu s údajmi o súťažiacich

Slovenčina

Oznam k medializovaným informáciám súvisiacim so stratou petičných hárkov z magistrátu hlavného mesta

25.08.2016 - 13:10

Úrad na ochranu osobných údajov Slovenskej republiky, na základe medializovaných informácií súvisiacich so stratou petičných hárkov z magistrátu hlavného mesta Bratislava, začal voči prevádzkovateľovi hlavné mesto SR Bratislava kontrolu spracúvania osobných údajov.

 

Úrad na ochranu osobných údajov Slovenskej republiky sa k priebehu kontroly nemôže vyjadrovať.

 

 

Slovenčina

Oznámenie o vydaní rozhodnutia Európskej komisie – Štít na ochranu osobných údajov medzi EÚ a USA („Privacy Shield“)

15.07.2016 - 12:52

Úrad na ochranu osobných údajov Slovenskej republiky oznamuje, že dňa 12.07.2016 Európska komisia vydala vykonávacie rozhodnutie podľa smernice Európskeho parlamentu a Rady 95/46/ES o primeranosti ochrany poskytovanej štítom na ochranu osobných údajov medzi EÚ a USA (tzv. Štít na ochranu osobných údajov  medzi EÚ a USA , v anglickom jazyku označený ako „EU – U.S. Privacy Shield“).  Rozhodnutie je účinné dňom vydania.

 

Predmetným rozhodnutím sa  odstránila právne neistota pri prenosoch osobných údajov z EÚ do USA, ktorá vznikla po vyhlásení predchádzajúceho rozhodnutia Komisie (2000/520/ES)o bezpečnom prístave („Safe Harbour“) Európskym súdnom dvorom v prípade Maximiliam Schrems vs. Data protection Commissioner za neplatné.  

 

Prenosy osobných údajov do USA bude tak možné uskutočniť  v súlade s vyššie uvedeným rozhodnutím Európskej komisie a za podmienok stanovených v ust. § 31 ods. 1 zákona č. 122/2013 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.  

 

Bližšie informácie - SK

 

Bližšie informácie - EN

Slovenčina

Zverejnenie troch nových metodických usmernení úradu

30.06.2016 - 07:33

Úrad pripravil a zverejnil v časti Úrad - Legislatíva - Názory úradu - Metodické usmernenia nové metodické usmernenia úradu; konkrétne:

  • Metodické usmernenie úradu č. 3 Cloudové služby z pohľadu zákona o ochrane osobných údajov,
  • Metodické usmernenie úradu č. 4 Bezpečnostné opatrenia podľa § 19 ods. 1 zákona o ochrane osobných údajov
  • Metodické usmernenie úradu č. 5 Monitorovanie priestorov verejnosti neprístupných.

 

 

Slovenčina

Oznámenie k tlačovej správe o „Únia a USA podpísali dohodu o výmene osobných dát“

09.06.2016 - 14:59

Úrad na ochranu osobných údajov Slovenskej republiky oznamuje, že informácia zverejnená dňa 9.6.2016 v niektorých slovenských denníkoch s prevzatím správy z webovej stránke www.cybersec.sk o podpísaní dohody o výmene osobných dát medzi Úniou a USA je nepresná a zavádzajúca.

 

V rámci EÚ- USA ministerského stretnutia v Amsterdame (1.2-.júna 2016) došlo k podpisu medzinárodnej dohody medzi EÚ a USA o ochrane osobných informácií v súvislosti s predchádzaním trestným činom, ich vyšetrovaním, odhaľovaním a stíhaním tzv. Zastrešujúcej dohody („Umbrella Agreement“) a nie dohody o „Privacy Shield“ . Predmetom Zastrešujúcej dohody je úprava komplexného rámca zásad a záruk ochrany osobných údajov pre prípady, kedy sa prenášajú medzi USA  a EÚ alebo jej členskými štátmi na účely presadzovania práva v trestných veciach. Zastrešujúca dohoda sama o sebe nie je právnym základom na prenos osobných údajov do USA, jej účelom je doplniť záruky ochrany osobných údajov v už existujúcich a budúcich dohodách o prenose osobných údajov. Dohoda nadobudne platnosť až na základe výmeny oznámenia o ukončení vnútorných schvaľovacích postupov medzi zmluvnými stranami.
 
Bližšie informácie

Úrad záverom informuje, že rokovania  o transatlantickom prenose osobných údajov na komerčné účely tzv. „Privacy Shield“  medzi  USA a EÚ naďalej prebiehajú.


Slovenčina

Pracovné stretnutie v Prahe

09.06.2016 - 10:35

Zástupcovia úradu sa v dňoch 31. mája a 1. júna stretli v Prahe so zástupcami českého úradu pre ochranu osobných údajov, s cieľom vzájomne sa informovať o postupoch a smerovaní v kontexte Nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) 2016/679 z 27.apríla 2016 o ochrane o ochrane fyzických osôb pri spracúvaní osobných údajov a o voľnom pohybe takýchto údajov, ktorým sa zrušuje smernica 95/46/ES (všeobecné nariadenie o ochrane údajov). Súčasťou stretnutia bola aj výmena praktických skúseností a nastavenie podmienok vzájomnej spolupráce.

 

Slovenčina

Stránky

Plná verzia stránky
2019 Úrad na ochranu osobných údajov Slovenskej republiky