„Tvrdý“ Brexit a ochrana osobných údajov

14.02.2019 - 08:15

Vzhľadom na vývoj Brexitu v poslednom období, EDPB na februárovom plenárnom zasadnutí prijal usmernenia pre subjekty k prenosom osobných údajov v prípade „tvrdého“ Brexitu (Information note on data transfers under the GDPR in the event of a no-deal Brexit).

Rozhodnutie o primeranosti pre Japonsko

14.02.2019 - 08:15

Dňa 23. januára 2019 prijala Európska komisia rozhodnutie o primeranosti pre Japonsko (a prílohy) na základe čl. 45 všeobecného nariadenia o ochrane osobných údajov. Ide o prvé rozhodnutie o primeranosti podľa všeobecného nariadenia o ochrane osobných údajov. Rozhodnutie sa vzťahuje len na prenos osobných údajov v rámci súkromného sektora, ktorý je regulovaný japonským zákonom o ochrane osobných údajov (The Act on the Protection of Personal Information). Zároveň prijalo Japonsko rozhodnutie o primeranosti pre EÚ/EHP.

Metodika súladu spracúvania osobných údajov v prostredí škôl

31.01.2019 - 08:30

Na základe veľkého záujmu a potreby spresniť niektoré spracovateľské operácie s osobnými údajmi v prostredí škôl úrad zverejnil v časti Metodiky úradu samostatnú metodiku zameranú  na prostredie škôl, ktorá ponúka mnoho užitočných informácií, ktoré by mali spracúvanie osobných údajov  školami spresniť a zjednotiť.

Slovenčina

Dôležitý oznam, upozornenie na nepravdivú ponuku „certifikátu GDPR údajne schváleného úradom“

18.01.2019 - 14:00

Dávame do pozornosti, že spoločnosť www.safedata.sk ponúka „certifikát GDPR za 149 Eur schválený úradom pre účely kontroly úplne zadarmo“. Dovoľujeme si vás upozorniť, že úrad tento, alebo akýkoľvek iný certifikát neschválil, nepotvrdil ani inak neverifikoval, nakoľko schvaľovanie certifikátov toho času ešte vôbec nevykonáva. V prípade, ak takýto certifikát už máte, odporúčame Vám obrátiť sa na Slovenskú obchodnú inšpekciu.

Slovenčina
 

Ochrana osobných údajov a deti - živé vysielanie na Rádiu Regina

13.05.2016 - 10:15

Ochrana osobných údajov je dôležitá, obzvlášť potrebné je, aby sa o ochrane osobných údajov dozvedeli a učili aj deti a mali o nej právne povedomie najmä ich rodičia, či učitelia. Práve táto téma bola predmetom relácie Poradíme, vysvetlíme vysielanej v Rádiu Regina dňa 12. mája 2016. Hosťom relácie vysielanej naživo bola zamestnankyňa úradu Lucia Bezáková. Reláciu si môžete vypočuť z archívu Rádia Regina.

Slovenčina

Oznam

04.05.2016 - 16:50

Úrad na ochranu osobných údajov Slovenskej republiky oznamuje, že dňa 04.05.2016 bolo v Úradnom vestníku Európskej únie zverejnené Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) 2016/679 z 27.apríla 2016 o ochrane o ochrane fyzických osôb pri spracúvaní osobných údajov a o voľnom pohybe takýchto údajov, ktorým sa zrušuje smernica 95/46/ES (všeobecné nariadenie o ochrane údajov). Nariadenie sa začne uplatňovať od 25. mája 2018.

Do uvedeného času sa naďalej aplikuje zákon č. 122/2013 Z. z. o ochrane osobných údajov, v znení neskorších predpisov.

 

Znenie nariadenia v slovenskom jazyku

 

Znenie nariadenia v anglickom jazyku

 

 

Slovenčina

Predĺženie autorskej súťaže o najlepšiu esej

26.04.2016 - 13:44

Na základe rozhodnutia predsedníčky úradu sa autorská súťaž o najlepšiu esej na tému "Čo sa stane s fotografiou na sociálnej sieti" predlžuje do 30. júna 2016. Viac o zmene termínu ukončenia súťaže si prečítajte v zmenených súťažných podmienkach súťaže platných od 25. apríla 2016.

Slovenčina

Schválenie nariadenia o ochrane osobných údajov Európskym parlamentom

14.04.2016 - 14:58

Úrad na ochranu osobných údajov Slovenskej republiky oznamuje, že dňa 14.04.2016 Európsky parlament prijal tzv. Balík reforiem ochrany osobných údajov, ktorý bol predstavený Európskou komisiou v januári 2012. Reforma obsahuje Nariadenie o ochrane osobných údajov a Smernicu o ochrane osobných údajov pre políciu a orgány činné v trestnom konaní. Cieľom je zjednotenie právnej úpravy ochrany osobných údajov v členských štátoch Európskej únie so zameraním sa na zvýšenie práv dotknutých osôb ako aj zjednodušenie pravidiel spracúvania osobných údajov pre prevádzkovateľov pôsobiacich v Európskej únii. Uvedené právne akty sa začnú uplatňovať po ich zverejnení v  Európskom vestníku až po uplynutí dvojročného prechodného obdobia, teda v polovici roka 2018.

 

Do uvedeného času sa naďalej aplikuje zákon č. 122/2013 Z. z. o ochrane osobných údajov, v znení neskorších predpisov.

 

Bližšie informácie k uvedenému oznámeniu

 

 

Slovenčina

Stanovisko k Privacy Shield

14.04.2016 - 14:16

Úrad na ochranu osobných údajov Slovenskej republiky sa v dňoch 12. a 13. apríla 2016 zúčastnil na pracovnom zasadnutí partnerských dozorných orgánov združených v pracovnej skupine zriadenej podľa čl. 29 smernice č. 95/46/EC, Article 29 Working Party (WP29), predmetom ktorého bolo prijatie stanoviska tejto pracovnej skupiny k návrhu textu Rozhodnutia Komisie k tzv. Privacy Shield - dohody EU s USA o transatlantickom prenose osobných údajov z Európskej únie do Spojených štátov amerických na komerčné účely (ďalej len „Rozhodnutie“).  

 

Pracovná skupina Article 29 vo svojom odbornom stanovisku napriek značným zlepšeniam navrhovaného textu oproti pôvodnému Rozhodnutiu Komisie označovaného ako tzv. Safe Harbour (ktoré bolo Európskych súdnym dvorom vyhlásené za neplatné), identifikovala niekoľko oblastí /okruhov, ktoré považuje za nedostatočné resp. požaduje ich objasnenie, aby mohla prijať záverečné stanovisko k textu Rozhodnutia, ktorým by deklarovala zaručenie primeranej ochrany osobných údajov zo strany Spojených štátov amerických v rámci režimu Privacy Shield.

 

Úrad na ochranu osobných údajov Slovenskej republiky plne podporuje prijaté stanovisko pracovnej skupiny Article 29 Working Party.

 

Tlačová správa k stanovisku pracovnej skupiny Article 29 Working Party

Komplexný text stanoviska pracovnej skupiny Article 29 Working Party

 

 

Slovenčina

Informácia k zabezpečeniu dôvernosti osobných údajov uvedených na zozname voličov

02.03.2016 - 11:04

 

Úrad na ochranu osobných údajov Slovenskej republiky s ohľadom na blížiace sa voľby do Národnej rady Slovenskej republiky, ktoré sa uskutočnia už túto sobotu, dňa 5. marca 2016, dáva do pozornosti dbať na ochranu osobných údajov.

Slovenčina

Zapoj sa do súťaže o najlepšiu esej na tému „Čo sa stane s fotografiou na sociálnej sieti“

12.02.2016 - 18:10

Rád píšeš? Zaujímaš sa o dianie okolo seba? Sme zvedaví na Tvoj názor. Napíš a pošli nám esej na tému „Čo sa stane s fotografiou na sociálnej sieti“. Podrobnejšie informácie o súťaži a jej pravidlách si prečítaj v plagátiku a Súťažných podmienkach na adrese Súťaž o najlepšiu esej na tému „Čo sa stane s fotografiou na sociálnej sieti“, kde nájdeš i prihlášku do súťaže. Najlepší esejista alebo esejistka získa tablet.

 

Slovenčina

Formulácia súťažných podmienok a súhlasov na spracúvanie osobných údajov v súťažiach

11.02.2016 - 12:38

Úrad na ochranu osobných údajov Slovenskej republiky sleduje stav a spracúvanie osobných údajov v súlade so zákonom č. 122/2013 Z. z. o ochrane osobných údajov.

 

Vo viacerých prípadoch Úrad na ochranu osobných údajov zistil, že prevádzkovatelia, prípadne spoločnosti vyhlasujúce spotrebiteľské súťaže, konajú v rozpore s platnou legislatívou a častokrát vo svojich všeobecných obchodných podmienkach, prípadne v súťažných podmienkach uvádzajú zákon č. 428/2002 Z. z. o ochrane osobných údajov, ktorý je však už viac ako dva a pol roka neúčinný.

 

Slovenčina

Deň bezpečného internetu

08.02.2016 - 10:23

Druhý mesiac, druhý týždeň, druhý deň v tomto roku je?

 

Je 9. február, aký je to deň...

 

Je to Deň bezpečného internetu

 

Bezpečný internet, internet bez nenávistných prejavov, bez mobbingu, internet, na ktorý sa nebojíte "pustiť" svoje deti. Aký by mal byť bezpečný internet? Dá sa to vôbec, aby bol internet bezpečný?

Aktuálny stav rokovaní v oblasti cezhraničného prenosu osobných údajov z EÚ do USA

04.02.2016 - 13:37

Úrad na ochranu osobných údajov Slovenskej republiky sa v dňoch 2. a 3. februára 2016 zúčastnil na stretnutí partnerských dozorných orgánov združených v pracovnej skupine zriadenej podľa čl. 29 smernice č. 95/46/EC, Article 29 Working Party (WP29).

Slovenčina

Stránky

Plná verzia stránky
2019 Úrad na ochranu osobných údajov Slovenskej republiky