„Tvrdý“ Brexit a ochrana osobných údajov

Vzhľadom na vývoj Brexitu v poslednom období, EDPB na februárovom plenárnom zasadnutí prijal usmernenia pre subjekty k prenosom osobných údajov v prípade „tvrdého“ Brexitu (Information note on data transfers under the GDPR in the event of a no-deal Brexit).

Rozhodnutie o primeranosti pre Japonsko

Dňa 23. januára 2019 prijala Európska komisia rozhodnutie o primeranosti pre Japonsko (a prílohy) na základe čl. 45 všeobecného nariadenia o ochrane osobných údajov. Ide o prvé rozhodnutie o primeranosti podľa všeobecného nariadenia o ochrane osobných údajov. Rozhodnutie sa vzťahuje len na prenos osobných údajov v rámci súkromného sektora, ktorý je regulovaný japonským zákonom o ochrane osobných údajov (The Act on the Protection of Personal Information). Zároveň prijalo Japonsko rozhodnutie o primeranosti pre EÚ/EHP.

Metodika súladu spracúvania osobných údajov v prostredí škôl

Na základe veľkého záujmu a potreby spresniť niektoré spracovateľské operácie s osobnými údajmi v prostredí škôl úrad zverejnil v časti Metodiky úradu samostatnú metodiku zameranú  na prostredie škôl, ktorá ponúka mnoho užitočných informácií, ktoré by mali spracúvanie osobných údajov  školami spresniť a zjednotiť.

Slovenčina

Dôležitý oznam, upozornenie na nepravdivú ponuku „certifikátu GDPR údajne schváleného úradom“

Dávame do pozornosti, že spoločnosť www.safedata.sk ponúka „certifikát GDPR za 149 Eur schválený úradom pre účely kontroly úplne zadarmo“. Dovoľujeme si vás upozorniť, že úrad tento, alebo akýkoľvek iný certifikát neschválil, nepotvrdil ani inak neverifikoval, nakoľko schvaľovanie certifikátov toho času ešte vôbec nevykonáva. V prípade, ak takýto certifikát už máte, odporúčame Vám obrátiť sa na Slovenskú obchodnú inšpekciu.

Slovenčina
 

Verejné konzultácie

Dávame do pozornosti slovenskej verejnosti, že Európsky výbor pre ochranu údajov organizuje verejné konzultácie k návrhom usmernení upravujúce rôzne témy o ochrane osobných údajov. Pripomienky a názory je možné zasielať v anglickom jazyku priamo na emailovú adresu zverejnenú pri jednotlivej konzultácii (EDPB@edpb.europa.eu).

 

Prehľad otvorených a ukončených konzultácií je dostupný na tomto odkaze

 

Reakcia úradu na reportáž RTVS zo dňa 2. a 3. februára 2019 „V školách platí prísnejšia ochrana osobných údajov“

Úrad bol požiadaný RTVS – Slovenský rozhlas o zodpovedanie nasledovných otázok:

Deň ochrany osobných údajov 2019, workshop úradu

V pondelok, 28. januára, sme si pripomenuli Deň ochrany osobných údajov, ktorým sa každoročne pripomína podpísanie Dohovoru Rady Európy č. 108 o ochrane jednotlivcov pri automatizovanom spracovaní osobných údajov (ďalej len „Dohovor“) z 28. januára 1981. Toho času ide o stále o jediný medzinárodný dohovor týkajúci sa ochrany a spracúvania osobných údajov jednotlivcov; tento dohovor doteraz ratifikovalo 51 štátov.

Deň ochrany osobných údajov 2019, workshop úradu

28. január je každý rok Dňom ochrany osobných údajov. Pri príležitosti tohoročného Dňa ochrany osobných údajov úrad usporiada dňa 28. januára 2019 workshop v Hoteli Bratislava (začiatok o 09.00 hod, ukončenie o 14.00 hod) , na ktorom bude odprezentovaných niekoľko blokov venovaných ochrane osobných údajov v top oblastiach. Radi by sme Vás na tento workshop pozvali.

Slovenčina

Nariadenie 45/2001, preskúmanie Privacy Shieldu, Usmernenie k akreditácii certifikačných subjektov

Ako Úrad už skoršie informoval, koncom mája 2018 bolo schválené nové nariadenie o spracúvaní osobných údajov inštitúciami a orgánmi spoločenstva, ktoré sa začalo uplatňovať 11.12.2018. Toto nariadenie nahrádza nariadenie 45/2001 a je v súlade s ustanoveniami všeobecného nariadenia o ochrane osobných údajov.

Slovenčina

Brexit a ochrana osobných údajov

V nadväznosti na plánovaný výstup Spojeného kráľovstva z Európskej únie, tzv. Brexit a jeho možné dopady na ochranu osobných údajov, si Úrad na ochranu osobných údajov SR („úrad“) dovoľuje informovať, že bližšie informácie pre prevádzkovateľov, ktorí prenášajú osobné údaje zo/do Spojeného kráľovstva a pre dotknuté osoby, by mali byť známe na začiatku roka 2019. Úrad bude postupovať podľa dohody medzi všetkými dozornými orgánmi na ochranu údajov v EÚ.

Slovenčina

Reakcia úradu na reportáž RTVS „Údaje o pacientoch nie sú dostatočne chránené“ vysielanú dňa 27.11.2018 v Správach RTVS o 19.00

„V reportáži RTVS „Údaje o pacientoch nie sú dostatočne chránené“ https://www.rtvs.sk/televizia/archiv/12957#1580  bolo poskytnuté stanovisko úradu citované RTVS v nasledovnom skrátenom znení „Nemocnice ako subjekty spracúvajúce veľmi citlivé údaje sú povinné tieto chrániť a spracúvať. Úrad prijímanie opatrení na skvalitnenie spracúvania a ochrany osobných údajov víta.“. Takto zverejnené stanovisko nebolo RTVS odvysielané v rámci reportáže v celom poskytnutom rozsahu, čo značne zmenilo jeho význam.

Slovenčina

Postavenie právnických osôb a fyzických osôb – podnikateľov z pohľadu ochrany osobných údajov

V časti webu metodika úradu nájdete podrobnejší rozbor náhľadu úradu na ochranu a spracúvanie osobných údajov osôb konajúcich za právnické osoby a fyzických osôb – podnikateľov.

Slovenčina

Otázky advokátskych kancelárií adresované úradu

Nakoľko sa v poslednom čase neúmerne zvýšil počet otázok, ktoré úradu adresujú subjekty poskytujúce služby ochrany osobných údajov na komerčnej báze, úrad vydáva toto vyhlásenie:

 

Upozorňujeme advokátov, iné subjekty poskytujúce služby zodpovednej osoby resp. ochrany osobných údajov na komerčnej báze, prevádzkovateľov a sprostredkovateľov, že úrad je tu primárne pre dotknuté osoby.

Slovenčina

Nové metodiky úradu

Na základe mnohých otázok verejnosti sme pre Vás pripravili dve nové metodiky: Povinnosti prevádzkovateľa e-shopu z pohľadu ochrany osobných údajov a Doručovanie písomností v správnom konaní a nazeranie do administratívneho spisu. Oba materiály sú prístupné v časti Metodiky úradu: https://dataprotection.gov.sk/uoou/sk/main-content/metodiky-uradu .

Slovenčina

Stránky